Julmarknader / Christmas markets

Den här tiden på året finns det ett antal saker som jag längtar efter och som är en tradition att göra. Det är att baka lussebullar och annat julgott, göra julkorv, julpynta huset, skicka julkort, lyssna på julskivor, äta julbord och gå på julmarknad. Tiden fram till jul rinner iväg med en rasande fart och jag har inte riktigt börjat än, Jag har köpt ett antal julklappar, julpapper etc men inte slagit in dem än. Julbordet är bokat och en julmarknad i Vadstena är inbokad. Vi har bestämt datum för att göra julkorven så lite på G är jag allt! Ett par år i rad har vi varit på Ekenäs slott och deras fina julmarknad. I år satsar vi på Vadstena julmarknad. Jag ser verkligen fram emot att åka dit. Älskar stämningen och julkänslan som infinner sig bland all julkreativitet. Jag skulle inte ha något emot att åka till Steninge slott på julmarknad. Det skulle blir något nytt eller varför inte besöka Sigtunas Julmarknad. Vi får väl se! För mig är jul en varm högtid som firas med nära och kära. Det blir som det blir och jag hinner det hinner!

Jul på Ekenäs slott  15 – 18 november (Kan rekommenderas)

Här hittar du över 80 av landets skickligaste hantverkare. Slöjdare i trä och halm står sida vid sida med keramiker och textilhantverkare. Här hittar alla något till släktingen eller vännen som ”redan har allt”. Gör också ett besök i matboden med julbordets alla läckerheter uppdukade. Dofterna, smakerna och kommersen är en upplevelse i sig
Till julmässan på Ekenäs Slott kommer man för att umgås, ha trevligt och känna hur julkänslan infinner sig. Entré: 70:-/pers, barn under 12 år fri entré i målsmans sällskap. Parkering ingår.

Jul på Vadstena slott 29 november- 2 december  (Besök är inbokat)

Julmässan på Vadstena slott är en av Sveriges äldsta julmässor i en oerhört stämningsfull miljö. Att gå runt på julmässan är som att komma tillbaks till Gustav Vasas storhetstid samtidigt som du träffar ett 70-tal av Sveriges skickligaste slöjdare.  Många av våra besökare är långväga gäster som återkommer år från år för att uppleva denna fantastiska miljö. Du hittar alla läckerheter som hör julbordet till. I Matboden frestar småskaliga mattillverkare med smakfulla hemlagade läckerheter. I Västra Vallen hittar ni kaféet där det serveras kaffe, nybakade bakverk och juliga smörgåsar. En stor del av slottet håller öppet för allmänheten under mässan. Här vandrar du omkring på samma trägolv som Gustav Vasa och Hedvig Eleonora, för att bara nämna några av de kungligheter som har vistats i detta sagolika slott. Öppet: Torsdag 11–18, fredag–lördag 10–18, söndag 10–17 Entré: 70:-/pers, barn under 12 år fri entré i målsmans sällskap

Julmarkand på Steningeslott 10 november – 23 december (Skulle gärna åka dit)

I helgen öppnar en av Sveriges största inomhusjulmarknader upp för säsongen enligt hemsidan. Det är i Slottsgallerian vid vackra Steninge slott som den traditionsfyllda och 1500 kvadratmeter stora julmarknaden tar plats. Ladan är öppen måndag till fredag mellan klockan 11:00-18:00 och lördag till söndag mellan 10:00-17:00 fram till den 23 december. Blir så sugen på att åka dit, vem kan motstå något som påstås vara Sveriges största julmarknad. Hmm tänk om man lyckades lura med sig någon dit!?

Sigtuna stads julmarknad 25/11, 2/12, 9/12 och 16/12 ( Skulle gärna åka dit)

Denna traditionella julmarknad bjuder på torghandel med alla de klassiska julvarorna, tomtar, kransar, senap, korvar och mycket mer. Musik och dans kring granen för hela familjen, Luciafirande och besök av självaste tomten. Julmarknaden sträcker sig längs på Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna stad.Årets julmarknad infaller den 25/11, 2/12, 9/12, och 16/12 Kl. 11-16. Sigtunas Kaféer, restauranger och butiker håller öppet under samma tider.

If you are in Sweden in november and december this year and love christmas markets you can visit the markets i have mentioned up above. Follow the links in the headlines and check these places out. I have been to both Ekenäs Castle and Vadstena Castle before and can really recommend them. I would really like to vist Steninge Castle and Sigtuna town for the first time this year. We´ll see if there is a enough time!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s