A story of loss and gain!

Unbearable lightness av Portia de Rossi

Alla har väl haft en släng av den mindre snälla inre rösten som säger att man borde ha gjort si eller så, ingen tycker om mig, jag är misslyckad och duger inget till. En del av oss kanske har följt en inre röst som sagt att om vi bara går ner lite i vikt så mår vi bättre! Jag vet att jag har slagits mot min inre röst många gånger. Jag har låtit den kontrollera mig, stänga mig inne och styra mina tankar om mig själv i allt för stor omfattning. Det gör den fortfarande till stora delar. Trots att jag kan känna igen mig i detta så har min inre röst aldrig tagit över så fullständigt som den gjorde för Portia de Rossi. Om det fanns någon som trodde att ett liv i Hollywood enbart är glamoröst och fantastiskt så bevisar den här boken motsatsen. Det började som en diet för att hålla sig i form inför modelljobb och skådespelarjobb och slutade som anorexia där döden knackade på dörren. Portia hade låst in sig och kände sig inte hemma någonstans allra minst i sin egen kropp. Vilsen och med en stor rädsla att någon skulle upptäcka hennes riktiga jag som homosexuell drev hon sin kropp till det yttersta och sin själ till kanten av ett bottenlöst mörker. Livet blev tillslut en outhärdlig kamp och en dag orkar inte kropp och själ längre, allt faller ihop som ett korthus. Det blir början på vägen tillbaka till ett bättre liv. Idag är Portia gift med Ellen Degeneres och är en förkämpe för kvinnors rättigheter på alla sätt. Hennes historia berör och beskriver en anorexiasjuk verklighet på ett mycket målande sätt. Den är ett modigt vittnesmål om hur livet ter sig när kalorier styr ens hela existens. Den mindre snälla rösten i huvudet får vi alltid leva med. Den kommer alltid att finnas där i någon mån. Konsten är att inte låta den styra något så totalt utan att kunna säga stopp – det är jag som bestämmer och inte du… Låt vår peppande röst ta större plats istället. Det är en utmaning men det går om man vill!

Unbearable lightness by Portia de Rossi is a scary story about how the mind controls your every move when you get anorexia. It started as a diet and ended up with a full blown disease. The book describes the daily fight against the voice in the head. It drives Portia slowly towards disaster. It paints a picture of what goes on in the mind when calories rules. She does not describe the road towards recovery with more then a few words and she only partially mention her life with Ellen. I’m guessing that the struggle to become healthy was as hard as the disease anorexia ever was. In some ways Portia is very personal in the book and in some ways very private. Despite this i think it’s a good portrait of anorexia and the fact that feeling comfortable in your own skin can be a struggle even if you are a hollywood star. After all we are all the same and no money och fame in the world can change that. Poor self esteem is poor self esteem whoever you are. In the fight for a good healthy life we are all united.

IMG_0639.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s