Sustainable secondhand wardrobechoices!

Hur sjutton handlar man secondhand för att få ihop en garderob? Hur ska man tänka? Jag är precis i början av min resa mot en mer hållbar garderob på alla sätt. Jag tänkte dela med mig av den resan och mina erfarenheter med jämna mellanrum. Igår sprang jag som hastigast in på myrorna för att spana lite. Jag hittade en top och en kofta för totalt 130 kr. Jag har en ganska lång lista över sådant som jag spanar efter. Jag tittade egentligen efter en blommig blus och ett par rosa jeans eftersom det är min utmaning just nu. Det fanns inget sådant på Myrorna igår när jag var där. Istället hittade jag en topp och en kofta. På min lista står nämligen också fler snygga toppar och en och annan tröja.

När jag konstaterat att jag hittat dessa två plagg som jag kunde tänka mig så började jag fundera på vad har jag som passar till. Om jag kan komma på minst två outfits med respektive plagg kombinerat med sånt som jag redan har i garderoben, ja då får plagget följa med hem. Jag tittar också noga efter skick, finns det fläckar, hål eller har plagget tappat passformen eller är det nopprigt. Toppen var hel och felfri så det var inga problem. Koftan var hel men tyvärr lite nopprig. Jag tittade noga och kunde konstatera att det var lätta noppror att få bort. Jag har nämligen en noppermaskin från OBH Nordica hemma (inköpt på Clas Ohlson). Den är suverän att ha till alla tröjor för att snygga till dem när de börjar bli lite äldre och noppriga. På så sätt håller plaggen längre. Koftan var så himla söt så det var helt klart värt besväret.

IMG_1452

IMG_1451

Jag började med att kombinera top och tröja med mina vinröda jeans från Kappahl, slim fit. Till toppen tog jag min svarta kofta från HM, knytskor med klack från Din Sko samt halsband från and other stories. Allt fanns i garderoben sedan länge.

IMG_1453Jag kombinerade koftan med samma jeans och samma skor men bytte ut halsbandet mot ett gammalt pärlhalsband som jag haft sedan jag var liten. Det är oäkta men måste ha varit av väldigt bra ”fake” kvalité en gång i tiden.

IMG_1457
I outfit nummer två kombinerade jag topp och tröja med mina svart kostymbyxor. Jag tänker mig toppen till min grå kavaj från HM och ett par pumps med slejf samt samma pärlhalsband som ovan. Skorna är soft walk skor och verkligen ett par välanvända favoriter.

IMG_1462

Jag kombinerade koftan med samma byxor men valde att ta mina kängor med klack till. Jag har ett par olika örhängen med pärlor som jag tror kunde vara fina till.

IMG_1459

 

Toppen och koftan fyller alltså sin funktion i garderoben och får stanna så länge de håller. Jag är nöjd över mina köp och mitt ”nya” tänk. Det här är bara början mot en fungerade garderob med många hållbara val. Det kommer säkert att smita in ett och annat nytt plagg men mitt mål är att gör mer hållbara secondhand val både för miljön och plånboken.

 

If you have been reading my blog you know that i want to make more sustainable choices when it comes to clothes. I want to buy more of my clothes secondhand. I want to make choices that our environment benefits from but also of course my wallet. I´m fairly new to this but i´m trying to think before i buy anything. I´m going to share my thoughts and experiences from time to time on my blog. Yesterday i passed by Myrorna (The Ants). I was as you know looking for pink jeans and a flowery blouse. They didn´t have anything of that sort right now. I have a lot of things on my list so i was glad when i found a cardigan and a top instead for about 12.92 EUR or 14.73 Dollar. I must be able to think about two outfits for every item that goes with my excisting wardrobe at home if i want to buy a piece of clothing. The result you can see above. I have combined them with my burgundy jeans from Kappahl and a pair of black suit trousers also from Kappahl. Jacket from HM, and shoes from Din sko and Nilssons. The necklace with rhinestones is from ”and other stories”. The fake pearls i have had since i was a kid.

A great tip if you buy clothes secondhand is to invest in a little machine called Lint remover. It removes knots and naps from knitwear and make your old clothes look like new again. My Lint remover is from OBH nordica and i bought it at Clas Ohlson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s