Greta Garbo!


Jag fick låna Blekingegatan 32, skriven av Lena Einhorn, av en kollega. Den blev belönad med Garbopriset 2014. Jag har väl aldrig varit något superfan av Greta Garbo men hon har alltid fascinerat mig. Boken börjar i ett fattigt hem på Södermalm 1920. Gretas pappa har just gått bort och hon har fått jobb på varuhuset PUB. Greta Gustafsson drömmer om ett annat liv vid teatern och som sjuttonåring kommer hon in vid dramatens scenskola. Första dagen på skolan möter hon Mimi Pollak. Kvinnan som enligt Lena Einhorns tolkning är ett av hennes livs största kärlekar. Vi får följa Greta under tiden på Dramaten och när mästerregissören Mauritz Stiller kommer in hennes liv. Han som lär henne att bli Greta Garbo och som lär henne den stil ni kan se i alla odödliga filmer. Han som gick nära ansiktet och som visade världen att Greta var underskönt vacker. Även när Stiller inte längre fanns med så körde hon på hans stil och resten är historia. Boken berättar en historia som vi inte är vana att höra om Greta. Hon blir en människa av kött och blod, en person som slits mellan sin kärlek för kvinnor och sin kärlek för män. Hon gör val som leder till berömdhet. Hon längtar bort till ett bättre liv men när hon sedan får det så längtar hon hem till det anonyma. Boken har gett mig en insyn i Gretas liv som jag inte hade innan, hon har blivit mer människa och mindre myt och filmstjärna i mina ögon. Jag kan verkligen rekommendera boken. Nu ska jag snart slänga mig över en ny lånad bok som heter Åren i Paris av Paula Mclain och som handlar om Hadley och Ernest Hemingway. Det ska bli intressant att lära mig mer om detta par.

IMG_1883

This is one of the latest books i have read. I borrowed it from a coworker and a friend. She knows what i like and she guessed right this time to. It’s a book about the moviestar Greta Garbo and the early years of her life before Hollywood. On the cover you can see a young Greta at the left and at her side, her love and friend, Mimi Pollak. Lena Einhorn that wrote this book claims that they where lovers and that Greta was drawn to women as well as men. She bases her assumptions on letters between the pair. No matter what´s true the book tells a very interesting story. The book made Greta more of a person and less of a legend and a moviestar. Next book on my private list is The Paris wife by Paula Mclain. It´s a book about Hadley and Ernest Hemingway. I´ll tell you alla about it after i have read it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s