The Paris wife! 

Min senaste lästa bok är Åren i Paris av Paula McLain. Den handlar om Ernest Hemingway och hans första hustru Hadley Hemingway. Det handlar om de dekadenta konstnärskretsar de levde i under sina år i Paris. Det handlar om den stora kärleken och dess uppgång och fall. Det handlar om en kvinna som gick från att vara hans jämlike till att leva i hans skugga. Hadley kanske var den som bäst förstod mörkret i honom och trots att de skilde sig och Ernest gick vidare med tre andra fruar så verkar Hadley förblivit hans musa. Boken gör mig både upprörd och arg på en egoistisk man som egentligen bara såg till sitt eget bästa. Trots att han verkar både stark och tuff så var det ändå Hadley som var den starka i slutändan! På nåt sätt vänds min avoga känsla mot Ernest till medlidande. Han var säkert svår att leva med men han hade nog svårast att leva med sig själv, vilket hans slut visar tydligt. Hadley var nog inte förvånad när hon hörde om hans självmord. Hon hade säkert redan förstått vad som skulle hända efter deras sista samtal några veckor innan det hände. Hadley kände att hon fick det bästa av Ernest under deras år i Paris och vad det verkar hade hon rätt.  

This is the story of Hadley that loved Ernest Hemingway before he was famous. She was his first wife and they lived together in Paris. At the end of Ernest Hemingway’s memoir, A Moveable Feast , he writes of his first wife, Hadley Richardson, ”I wish I had died before I loved anyone but her.” After their divorce, Hemingway marries three more times, each one prompt to follow, like serial wives. Despite this i think Hadley had a very special place in his heart. She understood the darkness in him better than anyone. Even if the book doesn’t make me like Ernest it gives me some insight in why he was the way he was. Hadley thinks she got the best out of him and their years together and by the looks of it she seems to be right.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s